• bilgi@dentarya.com
  • 0541 336 58 75
test-bg
Sıkça Sorulan Sorular
test-bg
Sıkça Sorulan Sorular
dent-arya-sıkça_sorulan_sorular

Diş çürüğü, iç ya da dış etkenler vasıtasıyla diş yapısının tahrip edilmesi halidir. Çürükler, hem diş minesini hem de dişin dentin tabakasını ciddi anlamda etkileyebilir. Diş çürüğü; ekmek, tahıl, süt, soda, meyve, kek ya da şeker gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerin dişlere yerleşmesiyle ortaya çıkar. Diş çürüklerinin oluşumunu önlemek için; dişlerinizi her yemekten sonra ve yatmadan önce fırçalamak, besleyici yiyecekler tüketmek, düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmek ve kalsiyum ağırlıklı beslenmek gibi önlemler alınabilir.

Diş hekimlerinin kontrolü altında yapılan beyazlatma işlemleri dişlere zarar vermez veya diş yapısında herhangi bir değişikliğe ve kalıcı bir hasara sebep olmaz. Ancak, marketlerde ve eczanelerde satılan diş beyazlatma materyalleri dişlere zarar verebilir. Bu sebeple, diş beyazlatma uygulaması diş hekimlerine danışmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Diş apsesi, dişin iç kısmında iltihabın toplanmasıyla oluşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Çürük, uzun süre boyunca tedavi edilmediğinde apse oluşmasına sebep olabilir. Aynı zamanda dişteki bir çatlak ya da kırılma, bakterinin dişin pulpa (dişin en iç kısmındaki yumuşak doku) bölgesi içinde iltihap oluşturmasıyla da apse oluşabilir. Şişkinliğe sebep olan diş apsesi, orta/şiddetli ağrılıdır.

Ağız kokusunun; diş eti iltihabı, diş taşı varlığı, ağız kuruluğu, diyabet, çürükler gibi birçok sebebi olabilir. Ağızda koku olmasının sebebi genellikle ağız hijyeninin tam olarak sağlanamamasından kaynaklanmaktadır. Fakat, ağız hijyeninin sağlanmasına rağmen uzun süre boyunca geçmeyen ağız kokusu için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Diş protezi eğer hareketli protez, yani damak protezi ise gece yatmadan önce hijyen için çıkarılması gerekmektedir. Aksi takdirde, damar yüzeyinde mantar oluşumuna sebep olabilir.

Estetik gülüş tasarımı ile dişlerin boyutlarında değişiklikler yapılabilmektedir. Zirkonyum lamine gibi estetik kaplamalarla dişler istediğimiz boyuta getirilip, hedeflenen gülümseye ulaşılabilir.

En yaygın işlemlerden bir tanesi olan diş teli tedavisi ile dişler düzeltilir, ancak diş teli tek tedavi yöntemi değildir. Şeffaf plak olarak adlandırılan plaklar serisi ile bazı vakalarda diş teli kullanılmasına gerek kalmadan dişleri düzeltmek mümkündür.

Diş durumuna bağlı olarak değişiklik gösteren implant tedavi sürecinde, çekim sonrası enfeksiyon veya başka bir sorun varsa hekimin uygun gördüğü süre boyunca beklenilmesi gerekebilir. Fakat, herhangi bir sorun yoksa, diş çekiminden hemen sonra implant tedavisi gerçekleştirilebilir.

Ön diş aralıklarının kapatılması mümkündür ve birkaç teknik ile istenilen estetik gülüş elde edilebilir. Ortodontik tedavi, dolgular, zirkonyum ve estetik kaplama ön diş aralıklarının kapatılması için uygulanan tedaviler arasında yer alır.